Alles wat jij moet weten over een radiator in je badkamer
Een collectie oude buizen als radiator die langzaam opwarmt en snel verroest is allang verleden tijd. Tegenwoordig is een designradiator essentieel in je nieuwe badkamer.
Al is dit misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het uitzoeken van je nieuwe inrichting, kan je tegenwoordig toch echt niet meer zonder. In tegenstelling tot een gewone radiator roest een designradiator niet en is hij niet gevoelig voor vocht of lekkage.
Hierdoor gaat hij veel langer mee. De aanschaf van je nieuwe badkamer kost je al genoeg tijd, geld en energie.
Ga dus voor de duurzaamheid van een designradiator om er zeker van te zijn dat je je de komende jaren nergens zorgen over hoeft te maken.
Duurzame onder de douche
Welke radiator is voor jou?
Wanneer je een designradiator uitzoekt, zal je als eerste moeten bedenken wat voor vorm je wilt hebben. Heb je weinig ruimte in je badkamer? Ga dan voor een horizontaal model.
Wanneer je deze in een lichte kleur bestelt zal deze vorm je badkamer groter laten lijken. Heb je meer ruimte en wil je je handdoeken verwarmen? Kies dan voor een hogere, verticale vorm. Wanneer je dit type in een donkere kleur bestelt geef je net wat extra’s aan je nieuwe badkamer en kun je genieten van heerlijke warme handdoeken. Heb je een uitgesproken smaak? Dan kun je zelfs nog kiezen voor radiatoren in de vorm van een spiraal, kronkel of buis. Mocht je een grote badkamer hebben, kun je er ook voor kiezen om twee radiatoren te monteren, dit creëert eenheid in je inrichting.
Materialen
Nu je de vorm van je designradiator hebt uitgekozen, kun je gaan nadenken over het materiaal van je nieuwe radiator. Je wilt natuurlijk wel dat iets groots als een radiator past bij de rest van je inrichting.
Gelukkig kun je hiervoor uit meerdere materialen kiezen. Zo heb je de keuze tussen staal, aluminium en RVS. Al deze materialen kunnen tegen vocht en zijn tegen roest beschermd met een coating. Designradiatoren zijn hierdoor dus duurzamer dan gewone radiatoren. Wel hebben al deze materialen hun eigen voor- en nadelen. Je kunt de informatie hieronder gebruiken om te kiezen welk materiaal voor jou het beste past.
Staal
Wanneer je voor een stalen radiator kiest, ben je verzekerd van een ruime keuze: de meeste designradiatoren zijn namelijk van staal gemaakt. Er zijn dus zat modellen, vormen en kleuren om uit te kiezen. Dit grote aanbod zorgt er gelijk voor dat stalen designradiatoren relatief goedkoop blijven. Het nadeel van staal is echter wel dat dit materiaal warmte uit blijft stralen nadat je de radiator uit hebt gezet. De warmte in je badkamer trek dus maar langzaam weg. Ook kan de coating op de lange termijn aangetast raken door vocht. Stalen designradiatoren zijn echter nog steeds veel duurzamer dan gewone radiatoren.
Aluminium
De keuze in aluminium designradiatoren is beperkt. Je moet er dus wel een kunnen vinden die in de inrichting van jouw badkamer past. Daarentegen is dit materiaal wel roestvrij en vochtbestendig.
Ook is aluminium een uitstekende warmtegeleider, waardoor dit type radiator energiezuinig is. Goed dus voor het milieu en voor jouw energierekening. Verder warmt een radiator van dit materiaal snel op en koelt hij ook snel weer af. De temperatuur is dus goed te regelen. Een bijkomend voordeel van aluminium is dat het een licht materiaal is. Aluminium radiatoren zijn dus makkelijk te tillen en te monteren.
RVS
Met een RVS designradiator haal je een tijdloze uitstraling je badkamer in. Ideaal dus voor een badkamer met een moderne of industriële look. Verder is dit materiaal volledig onderhoudsvrij en is roestvorming op RVS onmogelijk. Hierdoor zijn radiatoren van dit type materiaal zeer duurzaam. Hiernaast geeft dit materiaal ook nog eens een wat natuurlijkere warmte af. Al deze voordelen hebben echter wel een prijs: RVS designradiatoren zijn relatief duur.
Plaatsing van de radiator
Als je jouw ideale designradiator hebt uitgezocht, moet je nog over één laatste ding nadenken: de plaatsing. Het is de bedoeling dat de warmte van je radiator zich zo snel en gelijkmatig mogelijk verspreidt door je badkamer.
Om je radiator zo strategisch mogelijk te plaatsen, kun je je laten leiden door een aantal tips.
Zo is het een goed idee om je radiator te plaatsen op de koudste plek in je badkamer: bijvoorbeeld tegen een buitenmuur of dicht bij een raam.
Plaats je radiator echter niet te ver weg van je douche of bad; je moet nog wel bij je handdoeken kunnen. Probeer de radiator verder op een vrije plek te hangen en monteer hem minimaal 5 centimeter van de muur af.
Houd ook zowel boven als onder je radiator minstens 10 centimeter vrij. Wanneer je je radiator volgens deze tips ophangt, kan de warme lucht zich optimaal verspreiden en geniet jij van optimaal comfort.
Vermogen
Een volgende, niet onbelangrijke, overweging is die van het vermogen van je nieuwe designradiator. Een radiator met te weinig vermogen kan zorgen voor een onprettige, koude badkamer.
Deze koude lucht kan een condensatie veroorzaken die uiteindelijk tot schimmel kan leiden.
Wanneer je kiest voor een designradiator met voldoende vermogen hoef jij je geen zorgen te maken om condensatie en een koude rug tijdens het afdrogen.
Welk vermogen heb ik nodig?
Maar hoe kom je te weten wat voor vermogen een nieuwe radiator nodig heeft voor jouw badkamer?
Een hoog vermogen is fijn, maar je wilt natuurlijk ook niet te veel energie verbruiken: dit is slecht voor het milieu en kan aardig in de prijzen lopen.
Gelukkig is het ideale vermogen gemakkelijk uit te rekenen met de volgende formule:
Volume badkamer in m3 (lengte x breedte x hoogte) x 93 Watt = ideaal vermogen voor ideale temperatuur
Wanneer je badkamer bijvoorbeeld 3 meter lang is, 2,5 meter breed is en 2,7 meter hoog is, ziet je berekening er als volgt uit:
3 (lengte) x 2,5 (breedte) x 2,7 (hoogte) x 93 Watt = ideaal vermogen van 1883 Watt
Wanneer je een vrijstaande woning hebt, in een hoekhuis woont, slechte ventilatie in huis hebt of graag doucht met het raampje open, vermeerder je ideale vermogen dan met 10 procent. Als je ervoor hebt gekozen om twee radiatoren op te hangen, hou er dan rekening mee dat je modellen nodig hebt met minder vermogen.