Moeiteloos een douchecabine uitzoeken

Bij het bestellen van een nieuwe badkamer hoort uiteraard de keuze voor een nieuwe douchecabine. Deze keuze kan echter flink ingewikkeld zijn.

Er zijn immer zo veel verschillende opties, maten, vormen en varianten dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Maar niet getreurd, deze tips leiden je zo door het bos heen naar jouw ideale nieuwe douchecabine.

Waarom een douchecabine
De eerste vraag is natuurlijk: “waarom heb ik eigenlijk een douchecabine nodig?” Het antwoord op deze vraag is simpel: comfort. De deuren en wanden van de douchecabine houden het spatwater en de stoom keurig binnen. Hierdoor krijg je geen water of zeepresten in de rest van je badkamer en wordt er geen schimmel veroorzaakt. Je hoeft dus nooit meer je badkamer droog te maken met een wisser. Ook kun je je afdrogen in de cabine, waarin de warmte gewoon blijft hangen: een grote luxe tijdens de koude winter.

Duurzame onder de douche

Douchebak

Wanneer je deze zaken bezwaarlijk vindt, kun je kiezen voor een douchebak. Deze kan vrij gemakkelijk direct onder de cabine geplaatst worden. Je douche is hierdoor sneller te installeren en door de plastic bak hoef je ook de voegen in de tegels niet meer schoon te maken.

Verder wordt het water in een douchebak vanzelf afgevoerd, waardoor je minder kans hebt op lekkages en schimmelvorming vrijwel onmogelijk is. De douchebak is hierdoor ideaal voor oudere woningen en woningen met aflopende vloeren.

Als je voor totaal gemak wilt gaan en tijdens de installatie nergens over na wilt hoeven denken, kun je er ook altijd nog voor kiezen om een complete douchecabine te bestellen die in één keer te installeren is.

Vorm

Wanneer je hebt besloten een douchcabine te gaan kopen, zal je moeten kiezen voor een vorm. Hierin heb je drie keuzes: vierkant, rechthoekig en kwartrond. Je keuze voor één van deze drie zal voor een groot deel bepaald worden door de omvang en indeling van je badkamer.

Als je een kleine badkamer hebt met weinig ruimte, dan is de vierkante vorm de juiste keuze voor jou. Deze is makkelijk te plaatsen en neemt weinig ruimte in. Ideaal te plaatsen dus naast bijvoorbeeld je mooie nieuwe badkamermeubel of je wasmachine.

Als je beperkte ruimte hebt in je badkamer, maar wel een vrije hoek hebt, dan kun je kiezen voor een kwartronde douchecabine. Deze douchecabine vult de ruimte in de hoek van je badkamer optimaal op en is wat ruimer dan de vierkante cabine. Een groot voordeel van dit type douchecabine zijn de schuifdeuren. Deze deuren schuiven de cabine in en vragen dus geen extra ruimte.

Als wel je een wat grotere badkamer hebt, kun je kiezen voor een rechthoekige douchecabine. Doordat deze aan één zijde breder is, geeft dit een ruimtelijk effect aan je badkamer. Zo ziet je nieuwe badkamer er nog luxer en comfortabeler uit.

Verschillende typen deuren

Uiteraard kun je voor de verschillende typen cabines zelf schuifdeuren of openslaande deuren bestellen. Welk type deur voor jou het beste is, hangt af van de grootte van je douchecabine en de indeling van je badkamer. Om je te helpen met de keuze behandelen we hieronder de voor- en nadelen van beide typen.

Schuifdeuren
Doordat de schuifdeur niet naar buiten openslaat, maar binnen de douchecabine blijft, neemt hij minder ruimte in. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte overhoudt in je badkamer en je je cabine gemakkelijk naast ander badkamermeubilair kunt plaatsen.

Hierdoor zijn schuifdeuren ideaal voor kleinere badkamers. Bovendien zijn deze deuren kleiner en passen ze bij de bezorging gewoon door het trapgat.

Let wel op dat de schuifdeur bij een hele kleine cabine te weinig ruime biedt voor de instap. Ook zorgt dit systeem voor meer inspanning: het is lastiger te monteren en moet schoongemaakt worden. Schuifdeuren hebben dus wat nadelen, maar zijn een uitkomst voor de kleinere badkamer.

Openslaande deuren

In een grotere badkamer wordt het aangeraden om te kiezen voor openslaande deuren. Deze deuren hebben geen frame en zorgen daardoor voor een ruimtelijke illusie die je badkamer nog groter laat lijken. Verder bieden ze meer ruimte bij het in- en uitgaan van de douche: dit is comfortabel en geeft een luxe uitstraling. Dit type deur is ook nog eens gemakkelijk te monteren en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Hou er wel rekening mee dat openslaande deuren ruimte vragen en dat een cabine met dit type deur dus niet zomaar overal geplaatst kan worden.

Formaat van de douchecabine
Wanneer je hebt besloten wat voor type douchecabine je wilt en wat voor deuren je daar in wilt hebben, is wordt het tijd om na te denken over het formaat van je cabine. Hou hierbij rekening met de grootte van je badkamer en de hoeveelheid mensen in je huis. Als je alleen woont en weinig ruimte tot je beschikking hebt, is de standaard afmeting van 90 bij 90cm de keuze voor jou. Heb je echter meer ruimte beschikbaar in je badkamer en wil je graag wat extra comfort, dan kan je kiezen voor 100 bij 100cm. Douche je daarbij graag met je partner of sta je met je kleine kinderen onder de douche, dan wordt een breedte of diepte van minimaal 120cm aangeraden.

Installatie van de douchecabine

Nu je je douchecabine bij elkaar gepuzzeld hebt, kun je gaan nadenken over de installatie daarvan. Kort gezegd heb je twee opties: je kunt je cabine installeren op een tegelvloer of je kunt een douchebak aanschaffen. Een tegelvloer geeft een modern ruimtelijk effect in je badkamer, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Gebruik daarom de volgende tips om je te helpen met je keuze.

Tegelvloer
Wanneer je je douchecabine installeert op een tegelvloer, blijven de vloer en de tegelwand zichtbaar. Dit geeft een modern en ruimtelijk effect. Verder zorgt het gebrek aan een hoge drempel er voor dat ouderen en mindervaliden gemakkelijk de douche in en uit kunnen komen.

Een tegelvloer heeft echter ook nadelen. Zo loopt water er minder goed op weg en zorgen de voegen in de vloer voor een hogere kans op lekkage. Ook kunnen de tegels koud voelen aan de voeten. De tegelvloer vereist ook meer inspanning, zowel bij de installatie als in het onderhoud. Zo moet de vloer bij het leggen precies waterpas zijn en moeten de voegen regelmatig schoon worden gemaakt om schimmel te voorkomen. Verder kunnen schuifdeuren lastiger te monteren zijn op een tegelvloer.