Zo kies je simpel de juiste douchewand

Wanneer je je badkamer gaat verbouwen, of besluit een nieuwe badkamer te kopen, vergeet dan niet na te denken over een douchewand. Met een douchewand kun je je badkamer een strakke en moderne uitstraling geven en heb je bovendien een drempelloze instap.

Verder gaat een douchewand lang mee en is hij onderhoudsvrij. Daarnaast geeft een douchewand comfort. Deze aankoop houdt verder de warmte vast in je douche. Hierdoor hoef jij je nooit meer in de kou af te drogen.

Een douchewand houdt echter niet alleen maar warmte vast in je douche, ook het water wordt tegengehouden. Zo hoef je nooit meer je badkamervloer te dweilen. En doordat het water en de zeepresten van je douchebeurt niet meer op je badkamervloer terecht komen, hoef je je ook geen zorgen meer te maken over schimmel. Zo kan jij comfortabel en zorgeloos je dag beginnen.

Duurzame onder de douche

Douchegordijn

Uiteraard zijn er ook alternatieven voor de douchewand. Zo is er bijvoorbeeld het douchegordijn.

Dit alternatief is goedkoop en gemakkelijk te monteren. Het douchegordijn biedt echter geen optimale bescherming voor de rest van je badkamer. Ook plakt het tegen je lijf tijdens het douchen en afdrogen. Verder is het een ouderwetse oplossing, waardoor douchegordijnen uitsluitend in ouderwets design verkrijgbaar zijn.

Douchecabine
Een ander alternatief is de Douchecabine. Deze is gemakkelijk te installeren en houdt water- en zeepresten goed tegen. Ook houdt een douchecabine, net als een douchewand, warmte vast in de douche en is hij goed schoon te maken. Een cabine geeft je echter wel een hogere instap en is een flink blok om te plaatsen in je badkamer.

Hierdoor is een douchecabine minder geschikt voor ouderen of mindervaliden en is hij niet ideaal voor kleine badkamers. Ook ontneemt een douchecabine het zicht op de tegels op je wand of vloer. Het geeft hierdoor niet de strakke en moderne uitstraling van een douchewand.

Douchewand de beste keuze

Als je bij de aanschaf van een nieuwe badkamer het doel hebt om meer comfort en luxe in huis te halen, is een douchewand vaak de beste oplossing.

De douchewand houdt je tegelwerk zichtbaar en zorgt daarmee voor eenheid en een ruimtelijke uitstraling in je badkamer. Verder heeft een douchewand geen instap, waarmee het de ideale oplossing is voor kinderen, ouderen en mindervaliden. Ook houdt een douchwand warmte en vocht binnen de douche, waardoor jij je nergens zorgen over hoeft te maken.

De installatie van een douchewand vergt daarentegen wel wat extra inspanning. Zo moet de vloer van je douche bijvoorbeeld waterpas zijn. Een douchewand installeren kost hierdoor wat meer tijd en mogelijk meer geld.

Materialen

Wanneer je ervoor hebt gekozen om een douchewand te installeren in je badkamer, moet je een materiaal uitkiezen. De opties hier zijn kunststof of glas. Kunststof zal niet breken en is daardoor duurzaam, maar zal onder de invloed van kalkaanslag en schimmel wel minder lang mooi blijven.

Een glazen douchewand kan wel beschadigen, maar hier hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken. Dit type douchewand is namelijk gemaakt van veiligheidsglas, en doordat veiligheidsglas vrijwel onbreekbaar is, kunnen deze douchewanden dus wel wat hebben. Je hoeft je dus bij dit type douchewand geen zorgen te maken over de veiligheid van je kinderen. Ook kunnen ouderen die bang zijn om te vallen onder de douche zich gewoon veilig wassen.

Verschillende soorten glas

Als je ervoor kiest om een glazen douchewand te nemen, kun je nog kiezen tussen helder, mat of spiegelend glas. De standaard is helder glas.

Dit glas is onbewerkt en dus ook het goedkoopst. Verder kun je er doorheen kijken, wat zorgt voor een ruimtelijk effect.

Wanneer je echter je badkamer vaak deelt met anderen, kun je kiezen voor melkglas. Dit creëert meer privacy en het gevoel van een afgesloten privéruimte wanneer je onder de douche staat. Ook zou je nog kunnen kiezen voor een douchewand van spiegelglas.

Hiermee zorg je er voor dat er niet in de douche gekeken kan worden terwijl je het ruimtelijke effect van helder glas behoudt. Verder hoef je met een douchewand van spiegelglas geen andere spiegels meer op te hangen in je badkamer en heb je meteen een grote passpiegel voor het aankleden.

Verschillende soorten deuren

Wanneer je je douchewand hebt uitgekozen, is het tijd om je te bedenken of je daar een deur in wilt zetten. Een deur houdt nog meer water en warmte tegen en behoudt de makkelijke inloop van je douche. Als je kiest voor een deur, heb je de keuze uit twee typen: De openslaande deuren of de schuifdeuren. Beide typen worden hieronder in detail behandeld zodat jij zelf de juiste keuze kunt maken voor in jouw badkamer.

Schuifdeuren
Schuifdeuren zijn een uitstekende oplossing wanner je badkamer minder breed is. Dit type deur blijft binnen je douchecabine en is dus ook in een kleine ruimte volledig te openen.

Zo behoud je zowel de gemakkelijke doorloop in je badkamer als de ruime instap van je douche. Schuifdeuren hebben echter wel onderhoud nodig omdat de geleiders regelmatig schoongemaakt moeten worden. Ook moet de vloer bij de installatie van de schuifdeuren waterpas zijn.

Douchekop

Nu je een douchewand en een deur hebt, komt er geen water meer jouw douche uit. Denk daarom ook na over een nieuwe, krachtigere douchekop.

Zo kun je kiezen voor een verstelbaar model, deze kan je zelf krachtiger of minder krachtig instellen. En deze comfortabele, krachtigere straal verbruikt niet eens meer water. Als je nog meer comfort wilt, kan je zelfs kiezen voor een massagedouchekop of een regendouche. Het water gaat nu nergens meer heen, dus de keuze is aan jou.

Materiaal douchekop

Denk bij het bestellen van je nieuwe douchekop nog wel even na over het materiaal. In je mooie nieuwe badkamer met transparante douchewand wil je natuurlijk geen lelijke douchekop meer die vloekt met je interieur.

Heb je een RVS radiator? Kies dan voor een matchende RVS douchekop. Of laat je douchekop matchen met je kraan en kies bijvoorbeeld voor chroom of messing. De eenheid en strakheid van jouw nieuwe badkamer zit hem in de details.