Alles wat je wilt weten over het uitzoeken van een regendouche

Hou jij van een luxe uitstraling en gevoel in je huis? En hou jij ervan om helemaal tot rust te komen na een dag hard werken? Dan is een regendouche echt iets voor jou.

Met een regendouche komt het water over een groot oppervlak naar beneden, zodat het over je hele lijf heen valt. Dit geeft een heerlijk luxueus gevoel. Ook levert het grote oppervlak van de regendouche nog steeds genoeg water als je vaak met zijn tweeën onder de douche staat.

Voordelen van de regendouche
Met een regendouche is het, ondanks veelvoorkomende vooroordelen, gewoon mogelijk om water te besparen. Door nieuwere en efficiëntere techniek is de regendouche tegenwoordig namelijk net zo besparend als een gewone douche, ondanks dat hij meer water verbruikt.

Als je de regendouche dus efficiënt weet te gebruikten, kun je goed zijn voor het milieu en zelf geld besparen.

Duurzame onder de douche

Bovendien verminder je het aantal douchebeurten als je er vaak met twee personen onder staat. Als je vaker alleen doucht, kun je zelfs nog de regendouchekop met de kleinste diameter bestellen: dan ben je alsnog zuinig met je water.

Met een regendouche haal je dus veel comfort je badkamer in, terwijl je nog steeds zuinig met water kunt zijn. En wat minstens zo belangrijk is: het is nog goedkoop ook. Wel kunnen er natuurlijk een aantal problemen opduiken bij het bestellen en installeren van jouw nieuwe douche. Lees daarom goed het volgende artikel door om deze problemen te voorkomen.

Flexibele douchekop

Een regendouche kan soms wat minder effectief zijn bij het afspoelen van kinderen of huisdieren. Dit kan een probleem worden als deze wat ongeduldig zijn.

Dit probleem is echter makkelijk op te lossen met een flexibele douchekop. Deze extra douchekop kan gewoon aan de stang van je regendouche gemonteerd worden.

Douche je dus vaak met je kinderen of heb je grotere huisdieren die wel eens afgespoeld moeten worden, vergeet dan geen flexibele douchekop mee te bestellen. Zo heb je zowel de flexibiliteit van een normale douchekop als de luxe en het comfort van een regendouche in je nieuwe badkamer.

Afvoer

Een ander probleem bij de installatie van je nieuwe regendouche zou de afvoer kunnen zijn. Het water moet natuurlijk wel weg kunnen lopen.

Als je op een koude winteravond de kraan van je douche helemaal open zet om eens lekker op te warmen, komt er namelijk een hele hoop water naar beneden vallen. Als dit niet goed weg kan lopen, kan op een onbewaakt moment zomaar je hele badkamer overstromen.

Hierom is het belangrijk dat je, als je een regendouchekop monteert in een bestaande inloopdouche, een dorpel bestelt. Deze dorpel zorgt ervoor dat je nieuwe badkamervloer droog blijft. Als je toch al van plan was om een hele nieuwe badkamer te kopen, is het echter wel het beste om meteen een complete douchecabine te bestellen. De douchebak hiervan zorgt ervoor dat het water in je douchecabine blijft en de deuren van de cabine houden verder het spatwater tegen.

Warmteproductie

Ook je warmwaterinstallatie moet even goed bekeken worden voordat je een nieuwe regendouche aanschaft. De grotere waterstraal van dit type douche kan potentieel namelijk veel meer water verbruiken dan een normale douchekop.

Uiteraard moet jouw warmwaterinstallatie hier wel mee om kunnen gaan. Als je recent een nieuwe installatie hebt laten inbouwen of in een nieuwbouwhuis woont, dan zal je hier geen problemen mee ondervinden.

Heb je echter wel een oudere installatie, kijk dan even goed of deze wel minimaal aan de CW-3 voldoet.

Mocht dit niet zo zijn, is er nog niets aan de hand. Je kunt dan gewoon een installatie met meer vermogen laten monteren of een tweede boiler of geiser kopen.

Installatie van de regendouche

Super, de keuze is gemaakt: jij wilt een regendouche en je hebt alle spullen in huis om hem probleemloos te laten werken. Maar hoe en waar ga je hem installeren?

Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met de mensen die van de douche gebruik gaan maken. Iedereen moet er immers comfortabel onder kunnen staan. Let daarom goed op de hoogte waarop je de douche ophangt. 15 tot 20 centimeter boven de langste persoon in huis geeft het beste resultaat.

Ook zal je rekening moeten houden met de vraag of je je nieuwe regendouche in wilt bouwen. Hoewel dit er strak en modern uitziet en een ruimtelijk effect creëert, moet je hiervoor ook je tegelwerk vervangen. Dit is een flinke klus en kost dan ook tijd en geld. Om je te helpen deze beslissing te maken, hebben we hieronder de voor- en nadelen vast voor je uiteengezet.

Voordelen ingebouwde regendouche

Een ingebouwde regendouche ziet er modern en netjes uit. Je leidingen en stang zijn weggewerkt, waardoor je douche er nog ruimtelijker uitziet en het idee van luxe nog groter wordt. Ook blijft je tegelwand gewoon zichtbaar, wat de eenheid en uitstraling van je nieuwe badkamer ten goede komt. Inbouwen is dus een uitstekende optie voor nieuwe badkamers en badkamers met een moderne inrichting en uitstraling.

Nadelen ingebouwde regendouche
Het inbouwen van je regendouche betekent wel dat je oude tegelwerk moet worden weggebroken en je dus opnieuw je wand zal moeten tegelen. Dit kost uiteraard tijd en geld. Verder is het inbouwen van de regendouche zelf een lastige en pittige klus. Niet iedereen zal dit zelf kunnen en niet iedereen zal hier het budget voor hebben.

Opgebouwde regendouche
Raak vooral niet geïntimideerd door de prijzige nadelen van het inbouwen van je regendouche. Als dit niet in je budget past of je gewoon geen zin hebt in de lastige klus die erbij hoort, kun je er altijd voor kiezen om je regendouche niet in te bouwen, maar op te bouwen. Dit heeft wel als nadeel dat de opgebouwde regendouche het zicht op je strakke tegelwand ontneemt en de stang zichtbaar is. Over het geheel oogt deze optie dus wat minder modern.

Daarentegen is een opgebouwde regendouche wel een goedkopere optie omdat het minder werk vergt en je tegelwerk gewoon kan blijven zitten. Dit vergemakkelijkt het werk dan ook aanzienlijk, waardoor de opgebouwde regendouche makkelijk te installeren is. Verder kan je op de stang makkelijk een handdouche monteren. Een opgebouwde regendouche is dus een uitstekende oplossing voor als je wel de luxe van een regendouche wilt, maar niet de kosten en het werk van het inbouwen daarvan. Uiteraard is het bestellen van een complete douchecabine waarin alles vooraf geïnstalleerd is ook altijd een optie.